Isnin, 16 Disember 2013

Tips melupakan bekas kekasih.

 1. Bersabar - Cliche kan? Memang tu adalah perkara utama.. Sabar adalah separuh daripada iman.. Dengan kesabaran, kita dapat berfikir dengan lebih tenang dan tidak terburu-buru.
 2. Tarik nafas dalam-dalam - ni pun memang kena buat.. Tarik nafas dalam-dalam ni maksudnya berfikir dengan tenang dan hati terbuka.. So kita tidak akan jadi gila dan cepat marah. 
 3. Berfikir positif - fikir dengan positif.. Buang rasa negatif dan rendah diri dalam diri kamu.. Kalau kita dapat fikir dengan positif, Insya-Allah semua akan berjalan dengan lancar.. Dengan berfikir secara positif jugak, kita akan menjadi lebih tenang dan dapat menerima keadaan ditinggalkan tu dengan seadanya.. 
 4. Cuba lupa kenangan - kadang2 pabila dah putus, kita tak rindu dia pun sebenarnya.. Yang kita rindukan selalunya kenangan  dan memori bersamanya.. Jadi, untuk buatkan kita rasa lebih tenang, lupakan semua kenangan lama tu.. Buang / delet gambar bekas kekasih tu, simpan gambar2 lama di tempat yang susah nak nampak.. Elakkan pergi ke tempat2 yang selalu kamu kunjungi bersama bekas kekasih.. Tapi kalau dah ada yang baru, bawa dia pergi kat tempat yang sama sebab ia akan membuatkan kamu rasa macam tak ada apa2 kenangan kat tempat tu.. 
 5. Buang nombor telefon - untuk yang boleh bertahan, sila abaikan tips ini. Untuk yang tak berapa nak kuat, sila ikut tips ini.. At least semasa scroll contact dalam telefon bimbit kamu, tak perlu nak tengok nombor, nama atau gambar dia.. 
 6. Remove friend - Nampak macam budak2 kan? Tapi kita kena ingat, selagi kita berkawan dengan dia di laman sosial (Facebook, Instagram atau Twitter), setiap updates dia, kita akan rasa nak baca.. Setiap perkara dia lakukan kita terpaksa tengok.. Tak ke sakitkan hati namanya tu..? 
 7. 'Benci' dia - bukannya bencikan bekas kekasih kamu mcm kamu benci musuh.. Tapi fikir sesuatu pasal si dia yang boleh buat kamu rasa tak suka or menyampah.. Fikir benda yang kamu paling tak suka pasal dia.. 
 8. Jadi kuat / tabahkan hati - Jangan mudah mengalah.. Elak lakukan proses meroyan di laman sosial.. Buat2 cool.. At least orang pun tak nampak yang kamu gila, dan dia pun tak de la rasa bangga sangat macam kamu yang gedik tergila2 kan dia.. So, jangan nak meroyan tak tentu pasal.. Tunjukkan pada dia yang kamu kuat dan boleh hidup tanpa dia.. 
 9. Buang rasa cinta - Slow2 cuba buangkan rasa cinta dalam diri kamu.. Memang susah pada mulanya, tapi lama kelamaan perasaan 'cinta' itu akan hilang ditelan masa.
 10. Muhasabah diri - fikirkan balik apa kekurangan diri kita.. Jangan asyik pandang kesalahan dia je.. Tengok jugak, dia tinggalkan kita mesti bersebab.. (Lainlah kalau kau couple dengan pelacur..)
 11. Berdoa dan berserah kepada Tuhan - Semuanya ditentukan oleh-Nya.. Kalau putus ertinya tiada jodoh dan telah ditakdirkan.. 
Walau bagaimanapun harus diingat, matlamat kamu sebagai remaja yang masih bersekolah, apa matlamat dan keutamaan yang paling penting untuk kamu kejar ketika ini? Cinta atau cita-cita? Sebaiknya perasaan cinta itu disalurkan kepada ilmu,  keluarga dan sahabat-handai yang lebih menghargai kewujudan kamu. Bahagia dahulu ibu dan ayah kamu sebelum kamu membahagiakan orang yang kamu sayangi itu, kerana sesungguhnya...

Redha Allah itu terletak pada
redha kedua IBU BAPA kamu,
bukannya pada KEKASIHmu...

Buat akhirnya, tepuk dada, tanya iman kamu.. tanya pada diri kamu sendiri.

#selamatMencuba.

Tiada ulasan: