Jumaat, 14 Februari 2014

Kasih sayang

 
 
Dalam sekelip mata, ada insan-insan kesayangan yang meninggalkan kita sekelip mata dan kembali bertemu Pencipta. Samada ibu bapa, adik-beradik, saudara-mara, sahabat handai, rakan taulan, jiran tetangga mahu pun kenalan di alam maya.
 
Mungkin, sepuluh minit yang lalu, kita baru sahaja berbual mesra, belajar bersama, serong sekolah, bergaduh mulut dan sebagainya, namun selepas sepuluh minit, tup tup di hadapan mata kita sendiri atau melalui perkhabaran orang di sekeliling, mereka ini dijemput ajal atas sebab tertentu, tanpa kita sempat memohon ampun maaf dan menyatakan rasa kasih dan sayang kepada mereka. Ketika itulah terbit rasa kesal dan terkilan di dada. Namun, semuanya sudah terlambat..
 
Hargailah dan doakan insan kesayangan kita sepanjang masa, setiap detik sementasa mereka masih bernafas di depan mata. Sama-sama kita memohon maaf pada kesempatan yang ada. Tak perlu menunggu sambutan yang dicipta oleh orang Barat seperti Hari Ibu, Hari Bapa atau pun Hari Kekasih. Islam menggalakkan umatnya bermahabbah dan berukhwah pada setiap masa menurut adab-adab yang telah digariskan oleh syara'.
 

 
Jauhilah pergaulan bebas berlainan jantina kerana perbuatan ZINA ini adalah sesuatu yang buruk lagi keji. Firman Allah SWT dalam surah al-Israa' ayat 32 bermaksud:
 
 
 
Mari doakan mereka yang terdahulu meninggalkan kita. Semoga roh-roh mereka tenang di sisi Ilahi dan ditempatkan dalam kalangan hamba-hambanya yang soleh solehah, Insya Allah..
 
Al-fatihah.....
 
Kita hidup demi redha Allah, bukan kerana penghargaan dari manusia.

Tiada ulasan: